Captain Courageous på Råsunda

Utöver Pelé är det rätt givet vilken utländsk spelare som har satt sin prägel på Råsunda fotbollsstadion och dess 75-åriga historia. Och inte för en magisk dribblingsräd eller ett gudabenådat mål. Terry Bucher går till historien som Captain Courageous. Den 6 september 1989 möttes Sverige och England i VM-kvalet. Båda länderna hade ett ypperligt utgångsläge till att nå VM i Italien och Råsunda var fullt. 38 588 åskådare fick se ytterligare en 0-0 match (mötet på Wembley dessförinnan) – men en väldigt underhållande sådan.

Det var intensivt. Det var kamp. Det var ett par fantastiska räddningar genom Thomas Ravelli (den han gör på Linekers nick strax innan halvtid i klippet är smått fantastisk). Och så var det just Terry Butcher. Tidigt i matchen slog han upp ett blodigt sår i pannan. Han fick snabbt 16 provisoriska stygn och huvudbandage. Konstanta luftdueller gör dock att Butchers sår, och bandage, snabbt går upp. I slutet av matchen är Butchers vita tröja kraftigt rödfärgad. Det rinner blod i ansiktet. Men det hindrar inte målvaktslegenden Peter Shilton från att ge Butcher en blöt puss mot slutet av matchen (något som han direkt verkar ångra).

Bilderna från slutsignalen är ikoniska. Terry Butcher håller upp båda armarna och ler. England, och Sverige, är en poäng närmare Italien-VM och Butcher vet att han kommer bli hyllad i hemlandet. Förbundskaptenen Bobby Robson, kraftigt kritiserad efter fiaskot i EM-88, håller inte igen berömmet.

Give Butch the V.C.

Ge Butch Victoria Korset. Med allt sitt blod på kroppen var det givet att en krigskoppling skulle göras. Med bilden av en krigshjälte målas det hela upp som en seger i engelsk press. Året efter når England sin näst största stund efter VM-guldet på hemmaplan 1966 genom att nå VM-semifinalen. För Sverige blev det ett 1-2 fiasko. Råsunda, och den svenska och engelska fotbollspubliken, hade dock fått ett minne för livet genom Terry Butcher.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *