När Inter räddades av en inkastad colaburk

Under hela 70-talet skedde en evolution i tysk fotboll. Efter att Bundesliga skapats 1963 och begränsningar kring professionalism släppts tar två lag kommandot i Tyskland och dominerar från slutet av 60-talet och tio år framåt inte bara i hemlandet utan även i Europa. Bayern München och Borussia Mönchengladbach. Bayern skulle som första tyska lag vinna Europacupen, och det tre år i följd. Gladbach skulle själva spela hem två Uefa Cuper. Många anser dock att de borde blivit det först till Europacuptiteln.

20 oktober 1971 möter Borussia Mönchengladbach storlaget Inter i åttondelsfinalen av Europacupen. Det är fullsatt på Bökelberg. Inter hade segat sig förbi AEK Athen i första omgången. Laget var italienska mästare men på dekis. Helenio Herrera, mannen som tog den ultradefensiva Catenacciotaktiken ett steg längre, hade flyttat till Roma och åldern började ta ut sin rätt på Inter. Motsatsen råder i Borussia Mönchengladbach. Här finns terriern Berti Vogts, den elegante Günther Netzer och en fruktansvärd målskytt i Jupp Heynckes. Laget var komplett, och skulle, minst sagt, spela skiten ur Inter. I halvtid stod det 5-1 och siffrorna var i underkant. Innan slutsignalen hade ljudit hade Netzer och Klaus-Dieter Sieloff ökat på till 7-1. Resultatet var chockartat i Europa. Men det var en meningslös seger. Allt på grund av en tom Colaburk.

I den 29:e minuten hade Inters storstjärna Robert Boninsegna träffats av en burk från publiken. Burken var tom, men det hindrade inte italienaren från att bli knockad och bäras ut på bår. Den holländske domaren Jef Dorpmans valde i det här läget att ta spelarna av från planen och fortsätta först efter inrådan från polisen som var oroade över problem antingen mot eller från de tusentals italienare som fanns på plats. Huruvida Boninsegna fejkade skadan eller inte tvistas det om än idag. Faktum är dock att vid det tillfället stod det ”bara” 2-1 i matchen. Men Inter hade redan första halvtimman blivit totalt utspelade.

UEFA var hårda. Matchen skulle spelas om efter returmötet i Milano. Inter revanscherade sig och vann med 4-2 och kunde således spela på resultatet inför returen som skulle gå av stapeln i Väst-Berlin. Och eftersom italienska lag är världsmästare på att spela på resultat blev det föga förvånande 0-0. Inter skulle så småningom tråckla sig vidare till finalen genom bortamål mot Standard Liegé och straffseger i semifinalen mot Celtic efter 2 x 0-0. Någon slags poetisk seger för vacker fotboll blev det dock till slut när Ajax vann med 2-0 och försvarade titeln från föregående säsong.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *