Alessandro Del Piero gör sitt första mål

Alessandro Del Piero

 

I dagens moderna fotboll, med alla miljarder som strömmar in, med bosmanrätten och friare arbetsregler i Europa, så börjar det bli svårare att hitta kulturbärare. Spelare som blir institutioner i sina lag. De finns fortfarande. I Sverige har vi exempelvis Daniel Tjernström i AIK och Henrik Rydström i Kalmar FF. I England hittar vi Ryan Giggs och Paul Scholes i Manchester United. Real Madrid har Iker Casillas och Roma har Francesco Totti. Bra spelare som alla haft möjlighet att lämna (även om valmöjligheternas klass skilt sig över de sex ovan…).

De finns som sagt. Men känslan är att det är ett utdöende släkte som vi ser. Trotjänarna försvinner. När till och med mediokra spelare kan få flera miljoner i en klumpsumma genom en bosmanövergång är det inte heller en vild gissning. Så i dagens klipp tänkte vi belysa en riktig kulturbärare. En spelare som fortfarande är aktiv men som var trogen sitt Juventus i 19 säsonger.
Alessandro Del Piero. Och det är inte vilket klipp som helst. Blott 17-år gammal gör Del Piero den 14 september 1993 sitt andra inhopp för Juventus hemma mot Reggiana. Han fastställer slutresultatet, 4-0, och får göra sin första tv-intervju efter matchen.

Det skulle bli 288 mål till för Del Piero i Juventus, varav 188 i Serie A, innan han tackade för sig och gick till Sydney FC i australiensiska ligan. Det roliga med att visa just det här klippet är inte bara att det är det absolut första målet, utan hur Del Piero uppträder i intervjun. Samma ödmjuka och vänliga uppträdande har han visat upp genom åren, trots enorma framgångar i karriären och att han rankades som en av världens bästa under en period. Ett enormt bevis på hans lojalitet går att hitta 2006. I samband med att Juventus degraderats till Serie B i Calciopoliskandalen och spelare valde att lämna klubben stannade den nyblivne världsmästaren Del Piero. Hans ordval sa allt om hans karaktär.

A true gentleman never leaves his lady

Och La Vecchia Signora fick behålla sin gentleman.
Del Piero.
En av de sista stora trotjänarna.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *