Stallone och Pelé gör film.

 

Det finns tyvärr inte många riktigt bra spelfilmer om fotboll. Av flera skäl. Kombinationen med att få äldre miljöer att se mer autentiska ut är mer krävande, likaså väger aspekten att spelet ska se verkligt ut in tungt. Trots det finns det undantag. The Damned United om Brian Cloughs tid i Leeds United är lysande stundtals. Likaså tyska Das Wunder fron Bern (2003) som handlar om Västtysklands osannolika VM-seger 1954.

Escape to Victory från 1981 gör inga direkta anspråk på att vara en lika allvarlig skildring. Eller bra för den delen. Även om den är löst baserad på historian om hur ukrainska spelare mötte, och vann, matcher mot Nazister i Kiev (för övrigt skildrat i Andy Dougans bok, dödsmatchen) är det en stundtals klichéartad underdogfilm. Men trots det är den ändå rätt underhållande. Hur kan den inte vara det när man buntar ihop en så osannolik duo som Sylvester Stallone och Pelé?

Utöver dom skulle även Michael Caine, Max Von Sydow samt ytterligare 17 dåvarande, eller tidigare, fotbollsproffs vara med. Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Kazimierz Deyna samt inte mindre än sju spelare från Ipswich Towns UEFA-cup vinnande lag som precis slutat tvåa i engelska ligan för att nämna de främsta. I dagens klipp visar vi hur de allierade gör sin comeback i Paris i propagandamatchen mot tyskarna och vänder 0-4 till 4-4. Det sista målet görs så klart av Pelé. Så klart i slutminuten. Och så klart genom en bicycleta. Glömde jag skriva att Pelé hade precis hoppat in halvskadad?
Ni hör, det haglar av klichér, men bara alla spelare gör filmen sevärd.

Och som en sista megakliché så ville ju Hollywoods nyblivna superstjärna få spela en huvudroll. Rykten säger att Sylvester Stallone ville få göra det avgörande målet. Men efter att producenter övertygat honom om annat fick han istället, tyvärr, få filmanuset att inkludera en räddning straff i matchens sista spark. Och jag skriver tyvärr, för om det var något som inte höll klass i fotbollsscenerna var det just Stallones spel. Den nyblivna superstjärnan i Hollywood hade fått råd av målvaktslegenden Gordon Banks innan inspelning, men inte tyckt sig behöva det. Efter att ha slängt sig som en idiot, knäckt revben och orsakat förseningar i inspelningen bestämde han sig för att vara mer hörsam till Banks råd.

Det hjälpte inte. Han knäckte ytterligare ett revben, och bröt ett finger, innan inspelningen var slut.

För den som vill grotta ned sig vidare så finns det en sida dedikerad filmen – med bland annat en matchrapport!
http://www.escapetovictory.spodrum.co.uk/

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *