Jimmy Thorpes nödvändiga dödsfall

Standardmall-Recovered

1 februari 1936. Jimmy Thorpe är en ung och väldigt framgångsrik fotbollsspelare. 22 år gammal har han etablerat sig som en modig och duktig målvakt målvakt i ett av Englands bästa lag. Hans klubb Sunderland är på väg mot sin sjätte ligatitel. Men när de väl firar ligaguldet tre månader senare är det med sorg. För då finns inte Jim Thorpe längre.

Men tusentals målvakter kommer från den dagen bära en skuld till honom.
Allt för den där februarimatchen mot Chelsea.

Sunderland ledde med 3-1 hemma i en hetlevrad match på Roker Park. Chelseas Nordirländare Billy Mitchell hade blivit utvisad och Thorpe hade under ett flertal gånger fått motta sparkar och hårda tacklingar. När Chelseas andra Nordirländare, Joe Bambrick, reducerade till 2-3 på vad många ansåg vara ett enkelt skott hade Thorpe förmodligen redan då mer än ett brutet revben.
Och vad som kan tyckas sjukt idag, var helt enligt reglerna då.

Trots flera regeländringar från 1800-talets slut var målvakten fortfarande långt ifrån den fredade spelare vi ser idag. 1936 var det fullt legitimt att både tackla en målvakt över mållinjen eller sparka bollen så länge två fötter var i marken. Jimmy Thorpe fick det mesta av båda. När Bambrick några minuter efter reduceringen rusade fram på en hemåtpass tappade Sunderlandmålvakten bollen över armen. Bambrick kvitterade och misstaget av Thorpe sågs som ett grovt misstag. Till och med som fegt.

”Thorpe has shown some excellent goalkeeping this season, but he seldom satisfies me when the ball is crossed. On Saturday his failures had an entirely different origin, and I can come to no other conclusion than that the third goal to Chelsea was due to ’wind up’ when he saw Bambrick running up.”

Skrev Sunderland Football Echo efter matchen.
Vad de mer eller mindre menade var att Thorpe fegat ur vid anblicken av ytterligare ett anfall från Bambrick.
Fyra dagar senare dog han.
Efter att ha slutfört matchen mot Chelsea hade han tagits till Southwick Hospital.
Där konstaterades flera brutna revben och en huvudskada. Thorpe hamnade i en koma orsakad av diabetisk chock. Till slut gav hans hjärta upp.

Thorpes dödsfall var inte ovanligt. Fem år tidigare hade Celtics målvakt John Thomson avlidit efter en brysk tackling i ett Old Firm. 1934 dog Gillinghams målvakt Paul Mooney av en hjärnblödning som orsakats av huvudskada.
Skillnaden i det här fallet var den metodiska misshandel som utförts inom regelboken.
Det var uppenbart att en regeländring behövdes. Säsongen efter var det inte längre tillåtet att höja foten eller rikta sparkar mot en målvakt som hade kontroll över bollen med händerna. Efter det minskade de regelbundna dödsfallen dramatiskt.

Jimmy Thorpes död var tragisk. Han lämnade en ung fru och en nyfödd son efter sig. Men den var nödvändig för framtidens målvakter.
2011, 75 år efter Thorpes död, hölls en tyst minut inför mötet mellan Sunderland och Chelsea på Stadium of light.

En hyllning till målvakternas helgon.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *