FA-cupens magi och Tony Kellow

Exeter City hör till ett av den engelska ligans mer obskyra lag. Ständigt förpassat till tredje- eller fjärdedivisionen har få större framgångar nått den lilla staden i sydvästra England. Säsongen 1980/81 rådde dock fotbollsfeber i Exeter.

Klubben var inget topplag i division III (dagens League one) men väl etablerat på övre halvan. Och i det årets FA-cup orsakade Exeter City en liten sensation genom att ta sig till kvartsfinal. I fjärde omgången slogs Newcastle United ut med 4-0 i omspelet på St James Park (Exeters hemmaplan delar namn med Newcastles dito) och i åttondelsfinalen besegrades Gary Linekers Leicester City med 3-1.

Stor hjälte vid den matchen, som dagens klipp kommer ifrån, var Exeters målkung Tony Kellow. Kellow, som gjorde proffsdebut så sent som 24 år gammal, gjorde ett hattrick i matchen och skulle under några säsonger vara en av de hetaste målskyttarna i de lägre divisionerna. Här, inför fullsatta och skrikande läktare skapade han en av de där många magiska ögonblicken i världens äldsta cupturnering.

Segern bäddade för en kvartsfinal mot Tottenham Hotspurs där 10 000 Exeterfans såg till att det blev fullsatt på White Hart Lane. Förlusten med 2-0 mot de eventuella vinnarna är tillsammans med 0-0 matchen mot Manchester United för några säsonger sedan en av Exeters finaste stunder.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *