När Torbjörn Nilsson var rädd för bollen

 

2013 blev Oscar Hiljemark helt klar för PSV Eindhoven. Därmed gick han i samma fotspår som några av de bästa spelare svensk fotboll haft. Ralf Edström hade några av sina bästa år i PSV, liksom Björn Nordqvist, på 70-talet. Ola Toivonen har idag hedersuppdraget som lagkapten och tidigare har Andreas Isaksson, Glenn Hysén och Klas Ingesson satt sin prägel på klubben (även om det blev en kort sejour för Ingesson).

En av svensk fotbolls individuellt bästa spelare floppade dock helt i Holland säsongen 1976-77. Torbjörn Nilsson. Trots stöd av svenskarna Edström och Nordqvist i Eindhoven klarade den då 22-årige svensken inte av att acklimatisera sig till Hollands erkänt speciella klimat där nya lagkamrater inte nödvändigtvis blev välkomnade i omklädningsrummet. Att vara svag och känslig var inte heller något som då väckte sympatier.

I dagens klipp kan ni se ett väldigt öppet reportage gjort av SVT med Torbjörn Nilsson under det årets säsong. Att en landslagsspelare idag skulle öppet prata om ”att han blivit rädd för fotbollen” och blottat inre känslor på det vis som Nilsson gör känns otänkbart. Men så var han också inte en direkt vanlig spelare.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *