Ladislao Mazurkiewicz – VM 1970

Idag dog Ladislao Mazurkiewicz. För fotbollsvärlden mest känd för att ha blivit totalt grundlurad av Pelé i VM-semifinalen 1970 mellan Uruguay-Brasilien (1-3). Och det känns både rätt och fel att bjuda på just det klippet. Rätt, för att det är en helt underbar fotbollstund i ett VM där Mazurkiewicz visade att han var en av världens främsta mellan stolparna. Fel, för att det just inte riktigt visar Uruguayanen i hans bästa stund.  VM 70 valdes Mazurkiewicz  till turneringens målvakt när han genom stundtals fantastiskt målvaktspel tog Uruguay till en slutlig fjärde plats i turneringen.

Dessförinnan hade han även spelat i VM 66 blott 21 år gammal och varit i högsta grad bidragande till Uruguays kvartsfinalplats. Främsta åren hade Mazurkiewicz i storlaget Peñarol där han förutom flera ligatitlar lyckades vinna Copa Libertadores och Intercontinetal cup – föregångaren till klubblags-VM. Som målvakt var han inte speciellt lång (bara 1.79) men vägde upp det med ett imponerande linjespel där han ofta valde  att klistra bollar där andra släppte retur.

Två gånger om ställdes Mazurkiewicz mot Sverige i VM. Båda gånger var han på den förlorande sidan. I VM 70 behövde Sverige vinna med två bollar för att gå vidare, men hölls till 1-0 trots ett kraftigt spelövertag. 1974 var Uruguay ett lag på dekis och slutade sist i en grupp som bestod av Sverige, Holland och Bulgarien. Ur svensk synvinkel blev det mer lyckosamt denna gång. Men det krävdes en riktig kanon av Ralf Edström för att spräcka nollan i en match där det till slut blev 3-0. Det visade sig också bli Mazurkiewicz sista landskamp. Fotbollsklassiker önskar vila i frid. Hälsa Lev Yashin när ni träffas.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *