Nordahl blir Capocannonieri igen

Säsongen 54/55 befäster AC Milan sin nya roll som permanent topplag i italiensk fotboll. Laget vinner sin andra ligatitel, hittills, på 50-talet. Gre-No-Li är numera enbart ett No-Li efter att Gunnar Gren gått till Fiorentina. Men Gunnar Nordahl och Nils Liedholm skulle få en ny ersättare till Gren av yppersta klass – Albert Schiaffino.
Schiaffino hade blivit världsmästare med Uruguay 1950 och var en intelligent offensiv spelare som inte bara gärna gjorde mål (det blev femton under debutsäsongen), han skapade rätt många också som ni ser i dagens klipp.

Mottagare av Schiaffinos smarta framspel, och alltjämt en av huvudkaraktärerna i Milans titelvinnande lag, var som vanligt Gunnar Nordahl.
Med 27 ligamål blev han överlägsen skyttekung med sju mål före Udineses Lorenzo Bettini. Det var hans femte, och sista, titel som Capocannonieri.
I matchen mot Juventus (börjar runt 05:50 i klippet) gör Nordahl alla tre målen i Milans 3-1 seger och hattricket sammanfattar hans register rätt bra.
Det första, en volley framför mål.
Det andra genom att instinktivt dyka på en plötslig möjlighet.
Det tredje, en precis nickskarv.

Ligaguldet, och titeln som Capocannonieri skulle bli Nordahls sista. Säsongen efter slutar Nordahl, precis som Milan i tabellen, tvåa bakom Bolognas Gino Pivatelli. Till säsongen 56/57 lämnade han Milan för Roma.

Förresten.
En spelare som inte syns lika mycket som Nordahl och Schiaffino i dagens video var en då 22-årig försvarare som inte bara skulle sätta sin prägel på AC Milan 1954.
Cesare Maldini, ny från Triestina, skulle spela tolv år i Milan.
Paolo, hans son, skulle göra det i 24 år.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *