Mo Johnston. Judas och barriärbrytare.

 

Av alla fotbollsmatcher som spelas i världen är det få som kan nå eller matcha nivåerna som Celtic-Rangers har. Old Firm handlar inte bara om rivalitet mellan två klubbar. Det bottnar i religion, politik och flera hundra års historia och en brygga som leder över till Irland. Och det har pågått sedan 1800-talets slut.

Länge gällde två enkla saker för båda klubbar. Celtic värvade bara katolska spelare. Rangers värvade bara protestantiska. Den religiösa segregeringen var bland annat en stor anledning till varför Örjan Persson hamnade i Rangers 1967. Svensken, som spelade i Dundee United fick frågan direkt från Celtics spelare om han var katolik eller inte.

Av den anledningen var det också närmast en omöjlighet för spelare att gå mellan eller representera båda klubbar under karriären. 1989 hade det inte skett sedan första världskriget. Då bröt Mo Johnston en religiös barriär och skrev på för Rangers under uppseendeväckande former. 1987 hade Johnston lämnat Celtic för franska Nantes. Den 24-årige skotten var en bevisat stark målskytt och hade innan tre lyckosamma år i Celtic öst in mål i engelska första divisionen med Watford.

Efter nästan två säsonger i Nantes trädde Johnston fram i maj 1989 och förklarade hans avsikt att återvända till Skottland från Frankrike. En presskonferens hölls, Celtics manager Billy McNeill var överlycklig. Mo Johnston och hans modellsnygga fru var överlyckliga. Övergången skulle kosta Celtic nästan två miljoner pund och skulle göra honom till en av Storbritanniens rikaste spelare. Det, och allt som fanns och har funnits mellan Celtic och Rangers, gjorde att vad som skedde sedan i juli 1989 inte bara var en bomb.

Det var en atombomb. För visst skulle Johnston återvände till Glasgow. Men till Rangers. Värvningen orsakade en explosion av förvåning, ilska och hat i Skottland – i båda läger. Celtics fans stämplade honom som en oförlåtlig judas. Flera Rangers supportrar protesterade, brände halsdukar och gjorde returer på säsongsbiljetter. Managern Graeme Souness var dock övertygad om vilken prestige det skulle vara att värva en Celticikon. Och efter en risig start i seriespelet skulle Johnston vinna över många av Rangers fans när han slog in segermålet i 89:e minuten – mot just Celtic – i november och förde sitt lag mot ännu en ligatitel. Målet – och en kortare intervju om hur han kände efteråt – ser ni i klippet.

Att tiden läker sår stämmer. Men inte i Glasgow. 2005 skulle Johnston ställa upp i en välgörenhetsmatch mellan Celtic och Rangers veteraner. Han hoppade av efter vilda protester. Och mer än 20 år efter övergången har han själv öppet sagt att en flytt tillbaka till Skottland från USA, där han numera bor, inte är aktuellt. Vissa saker går helt enkelt inte att förlåta.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *