The New Years Day Massacre

 

Edinburghderbyt mellan Hearts och Hibernian är, till skillnad från Glasgows old firm en rätt snäll historia. Visst finns rivaliteten, och till och med religionen med på ett hörn (Hibernian grundades av irländska immigranter på 1870-talet). Men i jämförelse rör det sig mer om en ”vänlig” rivalitet. För 40 år sedan hånades dock Heartsdelen av staden i det som rått kallas för ”The New Years Day Massacre”

36 000, säsongens överlägset högsta publiksiffra, hade den 1 januari 1973 samlats på Tynecastle i förhoppningen om att Hearts skulle rå på Hibs. Vad de istället fick se var en regelrätt slakt. Hibernian vann med ofantliga 7-0. Som extra salt i såren gjorde Alan Gordon, en gammal Heartsprofil, två av målen.

Hibernian var under den här tiden ett starkt fotbollslag som satte prägel både i för den tiden starka skottska ligan och i Europa. Men närmare än två andra platser kom laget aldrig. Säsongen 72-73 tog Hibernian över serieledningen från Rangers och Celtic efter derbykrossen. Men tre poäng på de avslutande sju matcherna innebar att laget blev akterseglat och slutade på tredje plats. Placeringen och säsongen är numera glömd. Men New Years Day Massacre glömmer fansen aldrig.

Värt att notera förresten i klippet är hur man, av någon anledning bestämt sig för att parkera sex bond 875-bilar, tre i vardera hörn. Som ni ser på arenan är första radens stolar i nivå med planytan. Det är bara att hoppas att de stackare som hamnade där bakom höll på Hearts.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *