När AC Milan nådde botten – igen

 

AC Milan. Bara namnet skälver av historia, kultur och framgång. Men om det inte hade varit för att en solbränd och slipad affärsman vid namn Silvio Berlusconi kommit in och räddat klubben 1986. Då är frågan var klubben hade varit idag. För det lag som nått Champions League/Europacupfinal inte mindre än åtta gånger sedan 1989 var i en allvarlig kris i början på 80-talet. 79/80 degraderades Milan för första gången i klubbens historia från Serie A, trots en tredje plats det året. I den ökända Totoneroskandalen som avslöjats 1980 var Milan och Lazio de två klubbar som dömdes hårdast med degradering till Serie B.

För Milan blev sejouren i Serie B bara ettårig. Men återkomsten till Serie A blev en katastrof. Trots en namnkunnig förstärkning i Manchester Uniteds Joe Jordan och blomstrande talanger som Mauro Tassotti, Sergio Battistini och Franco Baresi slutade Milan på 14:e plats och lagets fans fick genomlida den andra degraderingen inom loppet av två år. Smått otänkbart idag, eller hur?

Säsongen 82/83 blev dock ett enda långt ärotåg genom Serie B. AC Milan vann serien överlägset. Laget gjorde 33 mål fler(77 st)  än tabelltvåan Lazio. Spelare som Aldo Serena (som värvades, och lämnade rivalen Inter inte mindre än fyra gånger i karriären), Giuseppe ”Oscar” Damiani och Joe Jordan var oberäkneliga vapen framåt. Alla kompletterade varandra. Om Serena och Damiani stod för det italienska stod skotten Jordan för det fysiska. Av hans 14 mål under säsongen gjordes alla förutom ett på nick. Bakåt fanns det talanger i överflöd som redan nämnts och på mitten huserade bland andra Vinicio Verza. En spelare som hade kunnat bli väldigt stor, men som aldrig riktigt nådde fram. Under Milans sejour i Serie B var han dock stundtals lysande. Spana in räderna mot bland andra Reggiana (06:00 in) i summeringen av Milans hundår i Serie B.

Återkomsten gick snabbt även denna gången. Men det hade sitt pris. Efter att ha slutat femma och sexa i Serie A var en ekonomisk härdsmälta runt hörnet. Då klev Berlusconi in.

Men den resan.
Det är en annan historia.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *