The Boleyn Ground – ett minne blott

Den 22 mars 2013 blev det klart att West Ham United kommer att lämna The Boleyn Ground.
Från och med 2016 byter man från det ikoniska hem som klubben haft då i 112 år mot Londons olympiska stadion.

Därmed sällar sig Hammers till en lång rad klubbar i England som valt nytt istället för att utveckla det gamla. Bara från årets Premier League spelar Manchester City, Arsenal, Southampton, Wigan Athletic, Swansea, Reading, Stoke och Sunderland på nybyggda arenor som till stor del kommit till de senaste årtiondet. I vissa fall av ren nödvändighet för att växa som i fallet med Wigan, Reading och Swansea. I andra fall för att hänga med i det nya ekonomiska maktspel som krävs för att bli ett topplag (Manchester City och Arsenal). Av den anledningen lär West Ham United inte bli det sista laget som flyttar till en ny arena.

Sorgligt eller en naturlig del av utvecklingen? Ja, det beror ju så klart på vem du frågar. Men av nostalgiska skäl är det lite ledsamt att se ännu en klassisk arena gå i graven och ersättas av en perfekt utformad arena med sponsrat namn. Tiden då engelska arenor bestod av olika läktardelar som vuxit fram under olika epoker och förutsättningar är definitivt på väg bort.

I dagens hyllning till The Boleyn Ground så bjuder vi på två klipp. Till att börja med ett intressant, och unikt, sådant taget av en amatör med en 8 mm-kamera. Det är från 1979 där tomma North och South bank (kortsidorna) visas tillsammans med West och mytomspunna East stand.
East stand var vid den här tidpunkten ett av Storbritanniens modernare inslag i ligafotbollen. Byggd 1969 så skapade den en av Englands mest kända atmosfärer på 70-80-talet, trots att det var arenans minsta läktare.

West Ham hade från mitten av 60-talet och tio år framåt en gyllene era med två FA-cupvinster, en seger i Cupvinnarcupen och en andra plats i samma turnering 1976. Till segern i VM 1966 bidrog klubben med tre nyckelspelare i form av Bobby Moore, Martin Peters och hattrickhjälten Geoff Hurst. Ingen av dem fanns kvar i klubben i det andra klipp som vi tar med idag som är från 1976 och semifinalen mot Eintracht Frankfurt i Cupvinnarcupen. West Ham United vann med 3-1 och lyckades därmed vända ett underläge med 2-1 från första mötet. Enligt många ”Hammers” så var det här Upton Park i sitt esse med en elektrisk atmosfär som ställde tyskarna.

Och hur är det nu? Är det Upton Park eller Boleyn Ground som gäller? Idag gäller ofta referensen Upton Park som är området arenan ligger på i London. The Boleyn Ground är dock historiskt sett det mer korrekta och det namn fansen själva väljer. När West Ham United i början av 1900-talet hamnade i en konflikt med sin dåvarande ägare A.F Hills bytte man inte bara namn från Thames Ironworks F.C. Man valde även ett nytt hem. Det hittade man i Upton Park, bakom ett gammalt Elizabethanskt hem kallat Boleyn Castle, efter en av Henry den åttondes fruar Anne Boleyn. The Boleyn Ground var därmed fött.

Den östra delen av London, ett av de fattigaste, skulle visa sig vara en bra grogrund för West Ham Uniteds framtid. 1920 valdes klubben in i ligasystemet och lockade ett snitt på 20 000.
I oktober 1970 – mitt i klubbens historiskt starkaste period – lockades 42 322 personer till derbyt mot Tottenham Hotspurs. Ett rekord som inte kommer att stå sig länge till.
2016 kommer den delvis ombyggda olympiska stadion att rymma 54 000 åskådare.
West Ham United, i linje med klubbens arv, planerar dessutom att dela ut minst 100 000 biljetter varje år till fattiga barn.
Och det är väl det som är det viktigaste.
Trots att klubben byter sig mot en vacker kostym så finns det ingen avsikt med att glömma bakgrunden man kommer ifrån.

Share

3 Svar på "The Boleyn Ground – ett minne blott"

 1. Schillacci skriver:

  Känner du till om någon annan klubb kommer att spela på Boleyn ground efter West Ham?

 2. Redaktörn skriver:

  Nej, och vad som kommer att ske med arenan är väldigt kryptiskt på West Hams hemsida:
  ”What will happen to the Boleyn Ground and surrounding area following the move?
  – Although details remain confidential for the time being, the move provides an opportunity to regenerate two areas of east London.”

  Vilket jag däremot tolkar som att arenan rivs och att nytt byggs. Kan förvisso behövas. Är inget jätteroligt område av London. Hade den legat mer västerut kanske någon klubb hade varit intresserad av att ta över.

 3. Jag han dit, även ett besök på puben The Boleyn.
  Såg Westham – Manch. C 2-2 P: 34,977
  (160123)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *