Allsvenskan hamnar i publikkris

 

I början av 70-talet sker ett trendbrott i svensk fotboll. Och det är inte positivt. Folksporten som sedan andra världskrigets slut haft ett närmast ständigt snitt mellan 10-12 000 (med rekordet 13 369 maratonsäsongen 57/58) har publikkris.
Från 1971 till 1974 försvinner i snitt 3 000 åskådare per match till alarmerande låga 6 448. Fenomenet var inte unikt i Europa. Från 70-talet in på 80-talet är krisen total i flera länder och egentligen är det bara i Italien – dit världsstjärnorna flödar – som en motsatt trend upplevs och publiksnittet ökar.

Publikfallet skylldes på flera saker, både hemma i Sverige och utomlands. TV:s intrång kritiserades starkt. Fotbollen hade blivit sämre, mer cynisk och brutal enligt många. Dagens klipp är ett väldigt intressant sådant där SVT Sport grävt i arkivet genom Jens Lind och ger en puls från mitten av 70-talet. En aning okonservativt ber SVT bland andra Abbas manager Stikkan Andersson, Linjeflygs VD och en reklamman, komma med sina råd. Anderssons tips är underbart:

Bjud dom på glass och ta två spänn. Då kommer dom.

I Sverige fick publiksnittet en tillfällig boom i och med att poppislaget IFK Göteborg gjorde comeback 1977. Men fallet fortsatte. Fotbollens införande av slutspel och kvalspel gjorde inget åt att minska krisen. Snarare tvärtom. 1991 och 1992 bytte man därför till en tiolags Allsvenska med mästerskapsserie. Båda åren var förvirringen stundtals total i serierna under Allsvenskan med både höst/vår och kvalserier på ett och samma år. Något som gjorde att Örgryte 1992 kunde göra den osannolika resan från division II till Allsvenskan på ett år.

Efter bottennoteringen på 4 194 åskådare 1992 blev Allsvenskan äntligen en rak serie igen. Tio år senare hade det ökat till över 10 000 för första gången sedan 1968. Det behövdes vare sig glass – eller en billig entré – för att nå dit. Däremot hjälpte exponeringen från TV, den som tidigare ansetts som ett hot, och nya arenor till att skapa en fotbollsboom. Inte bara i Sverige, utan även i övriga Europa. Tyskland, Frankrike, Holland och England har alla fått en kraftig utveckling sedan krisårens slutskede i början av 90-talet. Det enda stora fotbollslandet som går mot strömmen är ironiskt nog Italien. Utan samma pengar och arenor som numera återfinns i de andra stora ligorna och med betungande skandaler som matchfixning och Calciopoli har Serie A nästan tappat hälften av alla åskådare från mitten av 80-talet. Juventus succé med ny arena gör dock att vi kan förvänta oss en ny publikhausse i Serie A där storlag som AS Roma och Inter sneglar på samma sak.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *