En udda kvartsfinal i Europa 1981.

 

Fotbollen har sina institutioner. Men det är också en karta som ständigt ritas om och påverkas av omvärlden. Något man minst sagt kan säga om de två lag som möttes i Cupvinnarcupens kvartsfinal 1981.
Det udda paret Walesiska Newport County och östtyska Carl Zeiss Jena.

Av båda lag var Newport County skrällgänget som trots att de var ett engelskt ligalag hade kvalat in till Europa genom att vinna Walesiska cupen. Det var inte första gången ett Walesiskt lag hade gått långt just den vägen. 1968 nådde Cardiff City från division II (dagens Championship) semifinal där laget knappt förlorade mot Uwe Seelers Hamburg. Tre år senare nådde Cardiff kvartsfinal och lyckades även besegra Real Madrid på hemmaplan (totalt 1-2).

Newport County var däremot till skillnad från sin Walesiske storebror ett tämligen obskyrt gäng. Något elakt skulle man kunna påstå att det var ett klassiskt skitgäng från de nedre divisionerna. Men säsongen 1979/1980 nådde County stora framgångar. Tredjeplatsen i division 4 gav den första uppflyttningen till en högre serie på 18 år.
Och segern i Walesiska cupen samma säsongen gav en spännande bonus i form av europaspel. Laget innehöll också två av 80-talets stora målskyttar i den engelska ligan. Tommy Tynan, som skulle spela en nyckelroll mot Carl Zeiss Jena skulle göra totalt 257 ligamål. Den betydligt mer kände John Aldridge skulle själv sätta 330 (plus 33 i spanska ligan).

Cupvinnarcupen 1980/81 innehöll många storlag. Men en lycklig lottning mot först nordirländska Crusaders och sedan norska Haugar (föregångaren till nuvarande Haugesund) gav Newport County en enkel resa till kvartsfinalen. Väl där väntade ett Carl Zeiss Jena som kanske inte fick det att vattnas i munnen som några av de andra lagen på kontinenten men som var ett fruktat fotbollslag.

Jena var ett av östtysklands starkare lag. Fyllt med flera landslagsmän och med gott om rutin från Europa. Något klubben visade rejält innan mötet med Newport County. I första omgången hade Jena vänt ett 0-3 underläge och vunnit med 4-3 sammanlagt mot AS Roma. Omgången efter slogs regerande mästarlaget Valencia ut.
Alla var överens. Det här skulle bli en ensidig affär.
Men 30 000 åskådare i Jena, och övriga Europa, fick uppleva en chock i första mötet. Hemmalagets Jürgen Raab gjorde två mål, men det gjorde också Newports Tommy Tynan. 2-2 resultatet skapade rejäl hausse i Wales inför rond 2.

I returen hade 18 000 tryckt in sig på Somerton Park. Och vad de fick se var en stundtals total utskåpning av Carl Zeiss Jena som ni får se glimtar av i dagens klipp. Innan Lothar Kurbjuweit gjort 0-1 för gästerna hade Newport haft tre bollar som rensats på mållinjen. Innan matchen var slut hade Tynan gungat ribban med ett rungande skott, ytterligare en boll hade rensats på mållinjen och målvakten Hans-Ulrich Grapenthin svarat för en idioträddning modell värre på slutet.
Ett mål hade räckt för Newport County. Hur de inte fick det är nästan obegripligt när man ser chanserna.

Jena gick vidare och skulle platta till ytterligare en europeisk gigant i semifinalen i form av Benfica. I finalen blev det förlust inför blott 9 000 i Düsseldorf mot Dinamo Tbilisi som även de slagit ut storheter tidigare i turneringen (West Ham i kvartsfinalen, Feyenoord i semi).
Det anmärkningsvärda med mötet mellan Newport County och Carl Zeiss Jena handlar dock till stor del om vad som hände senare i klubbarnas liv.

Bara sju år efter att de fyllt Somerton Park och spelat en kvartsfinal i Cupvinnarcupen åkte Newport County ur ligasystemet. Vad än värre var att klubben senare konkursförklarades under deras första säsong i Conference league 1989. Det skulle ta 24 år till att ett omstartat Newport County kunde ta sig tillbaka till ligasystemet 2013.

För Jena skulle murens fall bli en lika miserabel historia som Newports öde. Jena föll liksom flera andra östtyska klubbar ned i seriesystemet och fick se sina bästa spelare lockas från de ekonomiskt starka klubbarna i väst.
Idag återfinns klubben i Regionalliga Nordost motsvarande division IV.

Läs mer om DDR

Den bisarra fotbollsvärlden i DDR ⇒

Livet efter muren ⇒

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *