Statistiknördarnas fotbollsspel föds

 

Tidigt 90-tal började hemmadatorer bli mer och mer vanligt i hushåll. Undertecknad var själv ägare till en Amiga 500 och sedermera Amiga 1200. Och till skillnad från idag, då antalet fotbollsspel är begränsade till ett fåtal, fanns det ett galet utbud. Titlarna var många, och successivt började spelen också bli riktigt bra. 1992 leverade två engelska bröder ett hemmabygge som 20 år senare förvandlats till en klassiker vars databas Everton betalar för att få tillgång till.

Championship manager var ett banbrytande spel – helt baserat på text och siffror. Nu gick det att interagera med spelare – blanda deras historiska statistik från verkligheten och bygga på det med vad som uträttades i spelet. Samma sak gällde klubbarna. Nya taktiska möjligheter gav spelet ett rejält djup som inget spel hade haft dessförinnan. Det var fotbollsporr. Eller fotbollsstatistikporr som det snarare handlade om.
Upplagan 93/94 får vi en förhandstitt av i dagens klipp som var den version som exploderade i popularitet.

Dagens Football manager, som är barnbarnet till CM 93/94, är idag ett sofistikerat managerspel där volontärer runt om i världen bidrar till världens bredaste spelardatabas. Ofta lyckas football manager förutspå en spelares genombrott innan det sker i verkligheten. Och ibland blir det ett cv. När Azerbajanska klubben FC Baku behövde en ny tränare till sitt b-lag i november 2012 valde de Vugar Huseynzade. Klubben ville ha något ungt och kreativt. Och Huseynzade hade vunnit det mesta som gick att vinna på Football manager.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *