Frisparkarnas konung – Michele Platini


Det finns några ikoner som inte bara lyckats med att vara bland de bästa i världen som spelare, utan även haft en prominent karriär efter spelandets slut. Johan Cruyff, Franz Beckenbauer och Karl-Heinz Rummenigge är tre utmärkta exempel på världsspelare som lyckats som både tränare och i ledningspositioner. Ingen har dock gjort samma resa som Michel Platini – som gjort resan från att vara en av världens bästa spelare till en av fotbollsvärldens mäktigaste i form av UEFA-president.

Under en karriär som sträckte sig 15 år i AS Nancy, St-Etienne, Juventus och franska landslaget gjorde Platini över 350 tävlingsmål, nästan uteslutande som offensiv mittfältare. Åren 82-85 betraktas som hans absolut bästa. Trots att italienska ligan under den här perioden var Europas målsnålaste (Nästan uteslutande låg målsnittet under två per match) lyckades Platini göra över 80 mål för Juventus. Att han som första spelare vann tre raka Ballon d’Or var inget konstigt. Han var magisk.

I dagens klipp ser vi en bra sammanfattning av en av Platinis största styrkor. De fasta situationerna. Få frisparksskyttar kan matcha den här repertoaren. Det är en kombination av känsliga fötter, hårda skott och ett sinne för att utnyttja överraskningsmoment. Magiskt bra.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *