När Derby och Charlie George krossade Real

Det finns ett underbart romantiskt skimmer med engelsk fotboll på 70-talet. Leriga fotbollsplaner, skildrade i färg på tv för första gången. En generation spelare som tagit avsteg från det propra England och som stolta bär både långa polisonger, rejäla mustacher och lejonmanar. Och som inte har problem med att svinga iväg en näve på plan eller en bärs utanför den. Lägg till det en elektrisk atmosfär från publiken. Det är härifrån många förknippar stämning och engelsk fotboll i ett.

Vissa lag kan man med lätthet lyfta ut och ta fram som en perfekt sterotyp för tidseran. Derby County 1975 är defintivt ett av dem. Klubben hade precis tagit sitt andra ligaguld under managern Dave Mackay (som ersatt kontroversielle Brian Clough) och hade flera spelare som betraktas som legendarer idag. Kevin Hector, Colin Todd, Bruce Rioch, Archie Gemmil och Manchester City-ikonen Francis Lee. Bara en handfull av flera landslagsmän i laget. 1975 skulle de också värva en ikon från Arsenal.
Charlie George.
George hade fallit ur ramen med Arsenals manager Bertie Mee, och efter sparsamt med speltid säsongen 74/75 gick han till ligamästarna Derby, för bara 100 000 £.

En bra investering som ni strax får se i dagens klipp. Efter att ha slagit ut tjeckoslovakiska mästarna Slovan Bratislava väntade Real Madrid i andra omgången. Ett Real som börjat återskapa något nytt efter några torftiga år. Mycket tack vare två tyskar i laget; Günther Netzer (som för övrigt deltog i den här matchen som fotbollsklassiker skrivit om) och framför allt Paul Breitner.
Men i den här matchen spelade tysk elegans ingen som helst roll. Derby County körde över Real Madrid med 4-1. George öppnade målskyttet med en fantastiskt genomförd volley – ett mål som rankas som ett av Derbys finaste – och skulle sedan fullborda ett hattrick genom två straffar.

Derbypubliken drömde om att nå den Europacupfinal som klubben kände att de lurats på 1973 i semifinalen mot Juventus (en annan historia). Men tyvärr krossades drömmen i returen. Real Madrid vann med 5-1 och gick vidare till kvartsfinal med sammanlagt 6-5.
Derby County skulle sluta fyra hemma i England och George skulle ha sin bästa säsong i karriären med 23 mål. Båda peakade i hemmamatchen mot Real Madrid. Fem år senare var Derby County nedflyttat till andra divisionen. En 30-årig Charlie George var i sin tur på väg till klubben Bulova i Hong Kongs liga.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *