Årets mål – en medial föregångare

Idag styr media fotbollen. Enorma tv-avtal med miljardbelopp, till och med för Allsvenskan, gör att vi idag kan få se varenda match från flera ligor, ett stort urval från andra och i några fall till och med från andra divisionen. Det är en buffé som många av oss hade sett som en omöjlighet för 20 år sedan. Då var det nästan ögonpoppande när SVT, vars sportredaktion hade närmast varit sjukligt anglofila, bestämde sig för att visa italienska ligan på söndagar.

TV sågs länge som ett stort hot mot fotbollen och beskylldes ofta för att ha tagit publiken från arenorna. När klassiska Match of the day började visa sammandrag från engelska ligan på BBC 1964 muttrades det initialt väldigt lite. BBC:s huvudsakliga mål var att träna upp kameramän och tekniker inför det stundande VM-slutspelet på hemmaplan. Dessutom visades sammandraget på BBC2 – en kanal som bara Londonbor kunde få in.

Men i takt med att BBC2 spreds i landet så ökade även missnöjet bland klubbarna. Trots att det rörde sig om sammandrag efter matcherna och inga livesändningar försökte flera klubbar stoppa programmet 1965. Något som resulterade i att BBC förband sig att inte meddela från vilken match de skulle visa ett sammandrag från förrän sändningen började. Det blev en överraskning för tittaren. Något de skulle på ett typiskt strikt engelskt traditionellt sätt hålla fast vid i 18 års tid.

Match of the day var ett enormt populärt program som gjorde stora tekniska framsteg. Från de första gryniga inslagen med skakig kamera och inklippt grafik gick man till färg, slow-motion repriser och högkvalitativa sändningar. 1970 hade programmet i regel över tio miljoner tittare och var ett av Storbritanniens mest populära program. Och ett av favoritinslagen skulle bli årets mål som gjorde sin debut just säsongen 1970/1971. Den första vinnaren var Coventry Citys Ernie Hunt. Och det med ett mål som vi troligen aldrig kommer att få se igen.

Den 3 oktober hade 28 563 åskådare tryckt in sig på Highfield Road för att se nya poppislaget Coventry City ta emot Everton. I slutet av matchen hade Coventry fått frispark rakt framför straffområdet och excentriske skotten Willie Carr stod till synes nonchalant vid bollen och tittade mot Evertons mur. Plötsligt greppade han bollen mellan sina vrister och drog upp den i luften. Hunt klev fram direkt och följde upp med en volley som skickade hemmapubliken i ett vrål och ställde Evertonmålvakten Andy Rankin helt.
Det var inget spontant ögonblick. Carr och Hunt hade övat på träningar så till den grad att Coventry Citys manager Noel Cantwell i halvtid av samma match mot Everton frågat varför de inte testat frisparken vid ett bra läge. Ernie Hunt berättade senare i Jim Browns bok ”Coventry City – The Elite Erp”:

”I told him I wanted to wait until the kick was in the dead centre. When the chance came in the second half I was contemplating slipping it through Willie’s legs for Dave Clements to blast it but decided to give the donkey kick a crack and gave the sign – the rest is history.”

Hunt prisades för årets mål genom ”the donkey kick”, men mot slutet av säsongen förbjöd engelska FA den typen av bollkontakt som Carr hade genomfört av rätt uppenbara skäl. Rent tekniskt var det omöjligt att göra det med ”en touch”. Hunts mål i en medialt banbrytande tävling kommer således, om inte en regeländring införs, aldrig att upprepas. Målet ser ni i sin helhet genom legendariske kommentatorn Barry Davies som även kommenterade ett annat banbrytande mål.

Justin Fashanu 1979/80

Fashanu var inte bara den första öppet homosexuella fotbollspelaren. Han var också den första svarta spelare som vann pris för årets mål. Här genom ett fantastiskt mål mot Liverpool.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *