IFK Norrköping vinner mot AS Roma

IFK Norrköping-AS Roma

 

1982 är anrika IFK Norrköping på dekis. Klubben sladdar i Allsvenskan, och just detta år är det inget bra tillfälle. Efter att ha minskat antalet lag från 14 till 12 året går de första åtta lagen till slutspel. Det var första gången som den allsvenska seriesegraren per automatik inte blev svensk mästare. För att locka tillbaka fotbollspubliken som varit på stadig nedgång sedan början på 70-talet skulle det inte bara bli ett cup-slutspel för de bästa lagen. De fyra lag som inte nådde topp åtta ”belönades” med ett ångestartat kvalspel. De skulle få spela för sin överlevnad mot de fyra bästa lagen från division II Norra och Södra.

Och där hamnade IFK Norrköping tillsammans med AIK, Kalmar FF och Åtvidaberg. En kvartett där bara AIK lyckades säkra nytt kontrakt. Norrköping spelade bort sig via 0-2 borta mot BK Häcken och trots frenesi framåt på hemmaplan i returen av dubbelmötet var man aldrig nära att rå på Göteborgarna från att nå Allsvenskan för första gången. Totalt 1-3 och ridå ned för laget som hade slutat trea i Allsvenskan året dessförinnan. För första gången på 43 år skulle ”Peking” spela i landets näst högsta serie. Med tanke på omständigheterna så var deras äventyr i Europa samtidigt en imponerande bedrift.

Två veckor efter degraderingen från Allsvenskan väntade nämligen AS Roma i Uefa-cupens andra omgång som Peking nått genom att slå ut engelska Southampton. Till skillnad från motståndarna var Roma på väg upp. Laget var på väg mot sin första scudetto sedan andra världskriget, hade världstjärnan Falcao, och skulle inom 18 månader även spela Europacupfinal. Efter att ha vunnit med 1-0 i första mötet i Italien skulle dock Roma knappt ta sig vidare. Inför 17 567 åskådare överraskades man av ett attackerande Norrköping som spelade för hedern. I dagens klipp (I brist på ett svenskt klipp får ni leva med Italienskan.) får vi se hur Sven-Olof Bergmans jätteskott ger 1-0 i andra halvlek som så småningom tar matchen till straffläggning.

Där missade tyvärr Kent Lundqvist och landslagsmannen Janne Svensson möjligheten att fullborda fotbollsknallen och ge Norrköpingspubliken ett rejält tröstpris efter nedflyttningen. Svensson fick dessutom chans två gånger om efter att den italienska målvakten slängt sig tidigt. För hans del skulle det dock bli fortsatt spel i Europa genom Eintracht Frankfurt i Bundesliga.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *